Näin hoidat auringon polttamaa ihoa

3.7.2017

”Tämän päivän puna on huomisen bruna” kuuluu monen auringonpalvojan letkautus auringon polttamaan ihoon liittyen. Hyvässä tapauksessa vieno punoitus muuttuukin yön aikana kauniiksi rusketukseksi, mutta toisinaan palanut iho voi tuottaa hyvinkin epämukavan olon kuumottaen ja kutisten päivätolkulla. Seuraavilla ohjeilla hoidat auringon polttamaa ihoa kätevästi kotikonstein.

1. Levitä palaneelle iholle hellävaraisesti viileää perusvoidetta, aloe veraa sisältävää rasvaa tai after sun-voidetta.
2. Palanut iho on tärkeä suojata lisäaltistukselta, joten pue ylle väljät ja pehmoiset pitkät vaatteet, jos vielä joudut oleilemaan auringossa.
3. Kutinaa voit lievittää käyttämällä palaneisiin kohtiin hydrokortisonivoidetta 2-3 kertaa päivässä muutaman päivän ajan.
4. Kuumotukseen helpottaa parhaiten maltillinen viilennys. Kostuta sumutepullolla ohuet puuvillapaita ja housut, laita muutamaksi tunniksi pakkaseen ja ah – oloa helpottava viilennysasu on valmis. Kostuta ja pakasta tarvittaessa uudestaan.
5. Rakkuloille palaneeseen ihoon voi kokeilla apteekista saatavia rasvasiteitä, sillä laastari voi jäädä ikävästi kiinni kudosnestettä tihkuvaan verinahkaan. Kivuliaisiin rakkuloihin voi auttaa myös apteekin palovammavoiteet/-geelit. Ne lievittävät kipua, viilentävät ja nopeuttavat paranemista.
6. Jos oireet äityvät sietämättömiksi voit ottaa kyypakkauksen(kortisoni helpottaa kutinaan) ja kipulääkettä. Tarvittaessa pyörähdä sairaanhoitajan vastaanotolla.
7. Välttääksesi ihon kuoriutumista paranemisvaiheessa, rasvaa perusvoiteella päivittäin.

Nämä ohjeet koskevat auringon polttaman ihon hoitoa. Muut palovammat on hyvä käydä tarkastuttamassa lääkärillä vamman syvyyden, oikean hoitolinjan ja infektioriskin arvioimiseksi.

Mikäli haluat välttyä auringonpolttamilta ja toivot ihosi säilyvän kauniina pitkään, muista käyttää aurinkorasvaa ja uv-suojan sisältäviä vaatteita. Etenkin veden äärellä palaa helposti uv-säteilyn heijastuessa veden pinnasta.

Nautitaan kesästä, mutta muistetaan suojata iho liialta auringolta!

Ohjeet kirjoitti Ville Pöntynen ja ne on julkaistu Lupauksen sivuilla ensimmäisen kerran elokuussa 2015.

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
https://laakarikeskuslupaus.fi/ajankohtaista/nain-hoidat-auringon-polttamaa-ihoa">